Felsopakony Hivatalos Weboldala - kezdolap

napja van.

Takarékszövetkezet

 

 

50 éves az ÖRKÉNYI TAKARÉKSZÖVETKEZET

Emlékezetes nap volt Örkény község életében, amikor 1958. április 13-án az első közgyűlésre meghívást kaptak azok az örkényi lakosok, akik a Takarékszövetkezet szervezésében aláírták csatlakozási ígéretüket. A cél az volt, hogy saját településükön is hozzanak létre egy olyan pénzintézetet, ami az „Örkényiek Örkényért” összefogással segíti az uzsorakamatra hitelezőkkel szemben, egy helyi pénzintézet létrehozásával. Így támogatják majd egymást az itt élők, saját pénzintézetükön keresztül.

A döntés helyességét igazolta az eltelt fél évszázad, amely alatt a folyamatos változásokat megismerve és azokat alkalmazva fejlesztettük pénzintézetünket. Ma az Örkényi Takarékszövetkezet az országban működő 160 Takarékszövetkezet között a 30-ik helyet foglalja el a tizenkét és fél milliárd Ft-os mérleg főösszegével.

Hogyan tudtuk ezt elérni?

Munkánk meghatározója volt és bízom benne, hogy lesz is: „Ismerjem a múltat, szeressem a jelent, és foglalkozzak sokat a jövővel.”. Ma már szolgáltatásaink köre megközelíti bármely kereskedelmi bank színvonalát.

Hogyan jutottunk el idáig?

Röviden a múltról: Alakuláskor a település lakosságának nagyobb része földművelésből élt. Így a szervezést Dr. Egry Miklós ebben a körben kezdte meg. Később tanárok köréből kapcsolódtak többen, majd az ÁFÉSZ dolgozói segítették a szervezést és az alakulás adminisztrációját. A Pest megyei Szövetkezetek Szövetségének titkára, Pék Andor volt az a személy, aki a pénzintézeti szakmai munkát segítette, oktatta a dolgozók részére.

Később több településen ismerték meg munkánkat, elért eredményeinket és kapcsolódtak szövetkezetünkhöz az ott élők. Az 1980-as évek végére működési területünk elérte a jelenlegit. Örkény, Táborfalva, Tatárszentgyörgy, Hernád, Inárcs, Ócsa, Újhartyán, Újlengyel, Kakucs, Pusztavacs, Felsőpakony, Felsőlajos, Lajosmizse és Kecskemét településeken van kirendeltségünk. Minden helyen teljes körű pénzügyi szolgáltatást végzünk tagjaink, üzleti partnereink igényeinek megfelelően.

Ötven évünk történetét könyvben gyűjtöttük össze utódainknak. Emlékeztünk benne a múltra, felelevenítettük élményeinket.

Hogyan tovább?

Ma már sok pénzintézet működik az országban, többen a mi működési körzetünkben is nyitottak üzletet. A gazdasági verseny a mindennapok részévé vált. Ezzel kell együtt élnünk és ezen feltételek között kell szolgáltatni, piaci részarányunkat megőrizni és fejlődni.

Munkatársaink folyamatos tanulással, az új lehetőségek minél előbbi elsajátításával igyekeznek növelni szolgáltatásunk színvonalát.

Bízunk benne, hogy ennek a teljesen magyar – lakossági és vállalkozói – tulajdonú pénzintézetnek, mint takarékszövetkezetnek a további ötven év is biztosított. A betétbe itt összegyűjtött megtakarítás itt is kerül hasznosításra a kölcsönök kifolyósításával és annak eredményeként a mi szűkebb életterünk fog fejlődni, gyarapodni.

Azon kis ügyfeleink, akiknek a Start számláját szüleik nálunk nyitják meg - ma már 255-en vannak -, mire nagykorúak lesznek, ismerni fogják a mi pénzintézetünket és reményeink szerint pénzügyeik intézése terén a mi szolgálatainkat veszik majd igénybe. Ezért is nagyon bízunk a jövőben.

A következő 50 év bizalmának reményében, a takarékszövetkezet vezetősége és dolgozói nevében

Birinszki Pálné Aradi Mária