FELSŐPAKONY WEATHER
Felsőpakony, Hungary

Hírek

2 minutes readAz adózó ösztönözte jogkövetésre partnereit

NAV
Reader Mode

Egy vállalkozás az adóellenőrzés miatt tudta meg, hogy partnerei fiktív számlákkal próbálják csökkenteni fizetendő adójukat. A cég nem tartotta elfogadhatónak az alvállalkozók adóelkerülését, ő maga ösztönözte partnereit a korrekcióra. Ennek eredményeként az érintett cégek 43 millió forint kötelezettséget vallottak be önként.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyik feladata a gazdaság kiemelt, legnagyobb adóteljesítményű adózóinak kockázatelemzése és ellenőrzése. Egy ilyen adózó vizsgálatában olyan alvállalkozókra figyelt fel, akik fiktív számlák levonásával csökkentették áfafizetési kötelezettségüket. A revizorok megállapították, hogy a fővállalkozó valódi gazdasági események után számolt el költségeket, de az alvállalkozói láncban bizonylatolt és bevallott ügyletek mégis adóelkerüléssel érintettnek minősülnek, mivel az alvállalkozók fiktív számlákkal próbálták meg elkerülni az adófizetést.

A fővállalkozó szerette volna elkerülni, hogy megítélése rossz irányba változzon, ezért egyeztetett a részfeladatokat végző, másodlagos szerződő cégekkel. Kérte az alvállalkozókat, hogy könyvelésükben korrigálják a hiteltelen számlákat, és jog szerint teljesítsék adókötelezettségeiket. Az érintett társaságok mintegy 43 millió forintot vallottak és fizettek be a költségvetésbe.

A NAV a kockázatelemzéssel és ellenőrzéssel feltárt csalárd magatartást a lehető leghatékonyabb és legeredményesebb intézkedésekkel kezeli. Ha lehetséges, konzultálva, támogató fellépéssel segíti a jogkövetésre törekvő vállalkozások adóügyeit.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

MEGOSZTÁS

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest