FELSŐPAKONY WEATHER
Felsőpakony, Hungary

Hírek

2 minutes readEsetleg egy „tüske” áfamentesen?

NAV
Reader Mode

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy olyan lakótelepi italbolt mögötti vállalkozást vizsgált, amely bevallási adatai alapján leginkább más uniós tagállamokba értékesített.

A NAV folyamatosan vizsgálja az online pénztárgépek bevételi adatait, és az Online Számla rendszer adatait, amelyeket összevet az adóbevallások információival is. Ilyen előzetes vizsgálat után ellenőriztek egy lakótelepi italboltot működtető vállalkozást, amely bevallási adatai alapján bevétele jelentős részét áfamentes, közösség területére történő értékesítésből szerezte. Az ilyen nemzetközi ügyletek a feladási helyen, az értékesítői oldalon adómentesek, a célországban adókötelesek.

Az ellenőrzéskor a vállalkozó mindent elkövetett annak bizonyítására, hogy az italboltból a több tízezer darab sör és féldecis alkoholos ital másik uniós tagállam területére került. Nem gondolt azonban arra, hogy az alkoholos italok nagykereskedelmi mennyiségű eladásához jövedéki engedély is szükséges. Ilyen engedélye a vállalkozásnak nem volt. Az adóellenőrök széleskörű bizonyítási eljárást folytattak le, nemzetközi megkeresésből szerzett adatokat is felhasználva egyértelműen megállapították, hogy az italokat valójában belföldön értékesítették.

A vállalkozó végül a megállapított 8 260 000 forintnyi áfakülönbözetet elismerte és megfizette, a fellebbezési jogáról lemondott, így csak a megállapított adóbírság felét kellett befizetnie. Ez további 2 901 000 forintot jelentett, de ezt is rendezte. Befejezte a visszaélést az adómentesnek feltüntetett bevételekkel, ma már valamennyi értékesítése áfával szerepel a pénztárgépadatokban.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

MEGOSZTÁS

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest