FELSŐPAKONY WEATHER
Felsőpakony, Hungary

Hírek

4 - 5 minutes readFELHÍVÁS!

Doboz
Reader Mode

Felsőpakony Nagyközség Önkormányzata és a Felsőpakonyi Szociális,- Család és Gyermekjóléti Szolgálat célirányos gyűjtést szervez az Ukrajnából menekült családok részére.

Elsődleges, de nem kizárólagos célcsoport azok a kisgyermekes és/vagy többgyermekes édesanyák, akik egyedüli felnőttként érkeznek gyermekeikkel. (Ha valaki még nem tudná, a 18-60 év közötti férfiakat már nem engedik ki az országból.)

Számukra az elhelyezés és az utazás is bonyolultabb, sokszor választaniuk kell, hogy felszállnak-e a vonatra a továbbjutáshoz, ezzel hátrahagyva az alapvető felszerelésüket, vagy őrzik azt a keveset, ami a személyes tárgyaikból megmaradt és várnak.
(Csak képzeljenek el egy frissen szült édesanyát 4 vagy több gyermekkel felcihelődni a vonatra úgy, hogy mindenkinek van egy-egy táskája, esetleg babakocsi is!)

A korábbi szakmai kapcsolataimmal élve, előzetesen egyeztetett elhelyezési lehetőségre szállítanánk őket a budapesti, vagy Pest-megyei befogadó helyekre, segítve ezzel, hogy egyben maradjon a család, és a személyes használati tárgyaikat is megőrizhessék.

Amit szeretnénk kérni:

 • további jelentkezőket a szállításhoz (autókonvoj)
 • baba felszerelési, ápolási cikkeket (pelenka, krém)
 • egészségügyi termékek (eü. betét, folyékony szappan, fertőtlenítő szer, törlőkendő, papír zsebkendő, papírtörlő, fogkefe, fogkrém, toalett papír kis kiszerelésben)
 • kis palackos ásványvíz, kis dobozos üdítő,- tej,- kakaó
 • azonnal elfogyasztható élelmiszerek, konzervek (melegítés, főzés nélküli állapotban is)
 • eldobható evőeszközök
 • alapvető gyógyszerek, lázmérő
 • tápszer, bébiétel
 • kész szendvicsek*
 • eldobható evőeszközök
 • csokoládé, rágcsa, gyümölcs*
 • takarók, összecsukható esőköpeny
 • kis adagos kutya, macskatáp és kisméretű tálka

A lista korántsem teljes, de mindenképpen arra törekszünk, hogy az azonnali ellátásban tudjunk segíteni. Ha már biztos helyen lesznek, kiderül, mire van még szükség, és az egy újabb adománykör tárgya lesz, erről később nyújtunk információt.

A csillaggal (*) jelzett adományokat, csak a szállítás napján tudjuk fogadni, melyről külön hirdetményt teszünk közzé.

Az adományokat a Felsőpakonyi Szociális, Család és Gyermekjóléti Szolgálat (2363 Felsőpakony, Zrínyi Miklós u. 36/a., az óvoda oldalbejárata) fogadja az alábbi időpontokban:

03.01. kedd 15-17 óráig

03.02. szerda 15-18 óráig

03.03. csütörtök 12-16 óráig

Amennyiben elegendő adomány gyűlik össze, csütörtök este, illetve péntek reggel indulunk a határra, hogy még a hétvégi csúcs előtt visszaérjünk. Ekkor várjuk a romlandó élelmiszer adományokat is. (csillaggal jelzett)

Erről ismételten tájékoztatjuk Önöket.

Nagy János polgármester

Farkas Renáta jegyző

Tamás Katalin intézményvezető

Előre is köszönjük!

Egy kis segítség, ha orvosi ellátást igénylő menedékesbe akadtok, vagy ilyet fogadtatok be.:

az OEP a menekültek sürgősségi orvosi ellátásáról,  http://neak.gov.hu/…/OEP_tajekoztato_menekult_menedekes

ADOMÁNYOZÁSI KISOKOS

Látjuk, mennyien megmozdultatok az ukrán helyzet hatására, hogy segítsetek a menekülőkön. Arra gondoltunk, hogy a majd tíz éves adományozói tapasztalatunkat megosztva veletek, összerakunk egy mini kisokost, hogy hogyan érdemes segíteni!

1. Informálódjatok! Nézzetek utána, hogy az adomány felkérésben pontosan mit kérnek.

2. Most ne adjatok játékokat, könyveket, plüssöket, ruhákat, hacsak nem kifejezetten kérik! Az utazás alatt és a krízisek első pár napjában ezeket nem tudják hova tenni sem a segítő szervezetek, sem az adományozottak. Pár hét/hónap múlva viszont majd ezek is jól fognak jönni, addig tegyétek el őket!

3. Ételből mindenképp tartós élelmiszert küldjetek és olyat, amit el lehet fogyasztani önmagában is, például konzerv, csokoládé, energiaszelet. A száraztészta és az olaj ugyan nem romlik, viszont konyha nélkül mit sem ér!

4. Ne adjatok tampont, kelyhet, viszont küldjetek betétet, pelenkát! Ezekben a helyzetekben a nők és a gyerekek különösen kiszolgáltatottak, mert ilyen alapeszközökhöz nem tudnak hozzájutni. A tampont és a kelyhet viszont nem lehet higiénikusan cserélni tábori körülmények között, így a betétet válasszátok!

5. Gyógyszert, orvosi segédeszközt (géz, fásli, stb.) csak bontatlanul adjatok! Ezeknek a sterilitása, felhasználási ideje, tárolása különösen fontos.

6. Minden textilfélét (kabát, takaró, párna) mossatok ki, mielőtt odaadjátok!

7. Ha valahol adománystop van, azt tartsátok be! A hasonló krízishelyzetekben sem az önkormányzatok, sem a segélyszervezetek nincsenek felkészülve azonnal nagy mennyiségű adomány tárolására. Ezeket ki kell alakítani. Ha ma nem tudjátok elvinni, pár nap múlva lesz helye!

+1. ALAPSZABÁLY ÉS TALÁN A LEGFONTOSABB: Csak olyan dolgot adjatok, amit ti is megennétek/felvennétek/használnátok. Ezek az emberek pár napja még pontosan úgy éltek mint te vagy én. A méltóság számít! Mindenki kerülhet ilyen helyzetbe!

ELŐRE IS KÖSZÖNJÜK A SEGÍTSÉGET!

MEGOSZTÁS

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest